Den ultimata guiden för dig som ska eller funderar på att köpa ny dator/desktop-PC för gaming!

Stationär Speldator - Komponenter

Att välja komponenter till en stationär speldator kan vara svårt, i synnerhet om du inte är insatt inom området (vill du hellre köpa färdigbyggd rekommenderar vi datorn på länken ovan). På marknaden idag finns ett stort utbud av komponenter och nya kommer ganska ofta. Det kan vara svårt att veta vilka modeller som ger bästa spelupplevelsen för pengarna, vad som skiljer olika modeller åt, hur stora de eventuella skillnaderna är och vilka modeller man ska undvika. Dessutom är det inte helt enkelt att förstå alla olika begrepp som förekommer. Här nedanför kommer vi gå igenom komponent för komponent och förklara vilken betydelse de har i en stationär speldator. Ett utmärkt tillfälle för dig som vill bygga din egen stationära speldator, men inte riktigt vet vilka komponenter du ska köpa. I och med att priser och utbudet på marknaden ständigt förändras, kommer vi inte presentera några råd på specifika komponenter.

KOMPONENTERNA I EN STATIONÄR SPELDATOR

Processor

Hur stor betydelse processorn har i en speldator beror på flera faktorer. Dessa handlar om hur processorkrävande datorspelet är, om du prioriterar hög FPS (bilder per sekund - flyt) framför bra grafik, vilken upplösning du använder samt hur höga grafikinställningar du vill kunna köra. Om du prioriterar riktigt bra flyt (dvs. väldigt hög FPS) framför bra grafik ska du tänka på att ju lägre grafikinställningar och ju lägre upplösning du använder, desto viktigare blir processorn i en speldator. Omvänt innebär det att om du vill spela i mycket hög upplösning och med mycket höga grafikinställningar, så behöver du normalt inte köpa en svindyr processor (+2500 kr). Då ska du istället satsa på ett kraftfullt grafikkort (läs mer nedan). Ett undantag för sistnämnda fall är att processorn kan bli en så kallad flaskhals om du använder väldigt kraftfulla grafikkort i kombination med att spelet i fråga är oerhört processorkrävande.

Grafikkort

I en speldator är grafikkortet utan tvekan den mest centrala komponenten, i synnerhet om det är hög upplösning och så höga grafikinställningar som möjligt som är det viktigaste för dig. Detta innebär att grafikkortet bör vara den dyraste komponenten i en stationär speldator. Det ska dock tilläggas att det sällan är någon större idé att köpa ett av dyraste grafikkorten om du önskar maximal prestanda för pengarna. Istället är det då bättre att välja två halvdyra grafikkort och koppla ihop i SLI/CrossFire. För att kunna använda någon av de sistnämnda teknikerna måste dock moderkortet ha stöd för detta och nätaggregatet ha tillräckligt med PCIe-kontakter.

Internminne

I en speldator är det i princip bara mängden gigabyte på internminnet som har betydelse. Faktorer som exempelvis frekvens ger sällan någon skillnad i prestanda. I dagsläget räcker det med 8GB internminne i en stationär speldator. Det är dock inte skadligt med mer internminne och det kan behövas för framtida spel. Har du pengar kan det vara en idé att investera i 16GB direkt.

Denna sida uppdaterades senast: 2016-03-23

Hem

Välkommen!

Varmt välkommen till speldator-stationär.se! Det här är guiden för dig som ska köpa ny gaming-desktop-PC, oavsett om du funderar på att köpa lösa komponenter och bygga din egen eller köpa en färdigbyggd. Letar du efter sistnämnda och har en budget på ca 10 000 kr och uppåt? Missa då inte att ta en titt på den populära datormodellen som du finner på länken till vänster! Välkommen!